Followers

Monday, March 2, 2015

Beauty #3 The forgotten definition.

There would be moments where you've passed-by pretty faces, in pretty clothes with pretty eye glances that you, yourself can't even deny facts; "Perff! Cantik giler!"

And after aaall that, you'll keep underestimating yourself, and put the blame as if you're not being pretty. To be more worse, you even get yourself compared with 'all that what you define as physically beautiful'. Which is totally wrong!

Well.. I've been through that phase to be honest. And It was something that I really, really reaaaally hated it so much. Not because of being soo envious to those pretty gals but- yeah.. t'was because of that kinda bad feelings I needed to fight with. Gila kau tak sakit hati berperang dengan sifat mazmumah ni. Haha. Sobs. Syaitan duduk bertanduk tanduk sambil tepuk tangan, GO ATHIRAH! GO! Keep burning the flame of hatred.

Allahu Rabbi..

Sekali terkenang, dua kali fikir, kenapa la macam tu ya. Saya percaya, setiap daripada kita yang bergelar wanita ni, mesti takkan lari daripada belenggu fikrah yang mencengkam sebegitu sekali. Seakan hati dicucuk-cucuk dek kelemahan diri yang saban hari kita rasa kekurangan. Seolah-olah buruknya Allah cipta kita sehingga lupa setiap kekurangan itu terselit seribu satu kelebihan!

"Sometimes people tend to forget but they forget to forgive."

Begitu jualah perumpamaan dengan erti sebenar kecantikan ni. Kita terlalu asyik memikirkan cara untuk cantik lahiriah, sehingga lupa bagaimana caranya untuk tampil cantik secara batiniah. Produk Qu Puteh? Snow White, Sure White, Aura White? Semua ada kat pasaran ni! Dan semua semua tu jugaklah kita nak cuba. Betul tak? Termasuk la orang yang menulis ni. *krikk krikk*

Qu Hijau je takde lagi. *EH

This is the new theory that I've personally found!

Logically, the word 'forget' usually takes place in our mind. The brain controls us whether we need to push ourselves to forget someone's mistakes or bear that mistakes in our mind.

Unlike the word 'forgive'. One's can give forgiveness when he or she has the great power of forgiving. A great power of forgiving means he or she has a good heart quality!

Dan mereka yang mempunyai hati yang baik, semestinya tidak lari daripada memiliki sifat dalaman yang cantik!

Wanita yang cantik luaran, belum tentu mempunyai hati yang cantik.
Wanita yang cantik hatinya, sudah tentu luaran menjadi serba tertarik.

Pernah tak kita melihat individu yang erm.. sekali tengok tak lah cantik atau handsome. Kulitnya gelap, untung untung nampak gigi dan mata je. :p Tetapi, raut wajahnya sahaja cukup menenangkan hati orang yang memandang. Selidik punya selidik, masyaAllah.. besar sungguh nilai kebaikan hatinya! Tinggi sungguh nilai ketaqwaan hatinya.

Inilah yang dikatakan oleh Kahlil Gibrain,
"Beauty is not in the face. Beauty is a light in the heart."

Dunia fashion kini sesekali menjadikan kita wanita, meletakkan definisi cantik pada apa yang dipakai. Apa brand hijab mu, apa brand blouse mu, apa brand skirt/legging mu, apa brand handbag mu. Malahan, sudah menjadi trend kita mendefinisikan cantik berdasarkan apa yang di 'update' sebagai #ootd (outfit of the day) kita pada sekian sekian hari tersebut.

Dunia perniagaan hari ini, menjadikan kita wanita, sesekali terlupa untuk menyemak kondisi hati kita selain kita tak pernah lekang membelek muka dan produk apa nak cuba.

Well I'm not saying all mentioned above are wrong. Cuma, kita hampir terlupa apa definisi cantik itu sebenarnya pada diri kita yang bernama wanita ini. Malah saya sendiri adakalanya terlupa! :'(

So c'mon! Wake up. Let's together define ours!
Define our own beauty based on what Islam has taught us.

How?

a must-have muslim daily kit!


"Verily, in the remembrance of Allah, do hearts find rest." [ Qur'an 13:28 ]

1) Banyakkan zikrullah.
    I know it's quite impossible to maintain doing our zikrullah, but why not we always give it a try? Right?
    Do it lillahi taa'la. InsyaAllah, making zikr would be one of our best daily life's remedies. Biasakan diri
    dengan zikir/wirid setiap kali selepas menunaikan solat fardhu.

Create the chemistry between you and your own tasbeeh! It works.

    33x SubhanAllah
    33x Alhamdulillah
    33x Allahu Akbar
    1x Laa Ilaha Illallah

    Jika tak mampu, latih diri untuk berzikir 100x sehari pun sudah cukup baik.

    "Amalan yang disukai oleh Allah adalah yang berterusan mahupun sedikit." -HR Muslim




2) Qur'an sebagai peneman.
    Qur'an. Kalau lah ada application 'last seen' mcm whatsapp tu pada cover Qur'an kita, agaknya entah
     berapa tahun lamanya tak berjenguk apatah lagi terbaca Qur'an kita tu. :'(

    Bercakap tentang membaca Al Qur'an ni, saya pernah menerima sebuah email dari seorang stranger
    bertanyakan kenapa pentingnya perlu baca Qur'an walaupun kita sukar untuk fahami.

    Sahabat - sahabat, sedarlah. Kita ni pendosa. Setiap hari takkan pernah diri ni lekang dari dosa.
    Dosa terbentuk tidak lain tidak bukan adalah berpunca daripada hati yang kotor. Hati yang kotor           
    menyebabkan seseorang kelihatan serabut dan hilang seri wajah.

    Inilah fungsinya Al Qur'an sebagai peneman. Koleksi ayat-ayat cinta dari Sang Pencipta, hanya utk kita
    yang bergelar hamba-Nya. Bukan sahaja sebagai peneman, tapi juga membersihkan hati.

Pilih Al Qur'an yang kita percaya, selamanya dia peneman kita. Walaupun koleksi Qur'an kini, silih berganti kepelbagaiannya.

    Jawabku terhadap persoalan stranger itu,
    " Qur'an is not a key to a perfection. Qur'an is a medium to guide and to fix ourselves."

    Untuk membimbing diri yang serba serbi hatinya dalam kekhilafan. Untuk memperbaiki diri andai tersasar
    dari 'guideline' Ilahi. Jauh sekali mencapai kesempurnaan, kerana fitrah kehambaan yang takkan sunyi dari
    dosa.

    Untungnya kita hidup berpaksikan Qur'an sebagai panduan, bukan sahaja wahyu Nabi, malah kalam dari
    Tuhan!

     Membaca Qur'an ibarat zarah-zarah kecil udara yang bertiupan. Sekeras-keras gumpalan ais sekalipun
     hati itu, apabila terkena angin, akan cair juga akhirnya.

Help me.. I'm freezinggg~

     "Kami turunkan kepadamu al-Qur'an ayat-ayat suci yang menjadi penawar dan rahmat bagi   orang-orang beriman..." [ Al Isra' 17:82 ]


3)  Mahmudah enrichment!
     Jika ditanya, siapakah wanita paling cantik di dunia, pasti kita akan kata IBU kita! Saya kira, mengambil
     ibu kita sebagai contoh boleh menjadikan diri kita lebih inspired! Seorang ibu boleh mendefinisikan seribu
     satu sifat mahmudah itu. Kenapa tidak IBU kita? Saat sakit melahirkan kita, ibu menahan dengan erti
     kekuatan. Saat lelah membesarkan kita, IBU bersyukur dengan apa yg ada. Asal kita tidak kekurangan.
     Saat payah mendidik kita, IBU bersabar seribu satu ragam kita. Saat kita mengasari IBU, ibu terima dan
     segera memaafkan. Saat kita hampa dek tohmahan dunia, IBU di sisi memberi kasih dan sayang tiada
     bandingan! Saat kita kesempitan, IBU paling pemurah memberi apa yg kita perlukan.

Umi, Ratu Hatiku.


     Cantikkan dirimu sesabar Siti Hajar menanti Ibraheem di tengah gurun gersang.
     Cantikkan dirimu setabah Khadijah di saat Baginda dicela dan ditohmah.
     Cantikkan dirimu sesetia cintanya Rabiatul Adawiyah terhadap Tuhannya.
     Cantikkan dirimu setaat Fathimah menjaga kebajikan ayahandanya.
     Cantikkan dirimu sebijak rupawan Aishah, si Ummul 'Abdillah.
     Cantikkan dirimu seyakin Aasiah akan kebenaran Islam.
     Cantikkan dirimu sesuci Maryam menjaga keperawanan.


Now, what are you waitin' for? Hold on tight your own true 'beauty' definition!
Be yourself, be-YOU-tiful!

Credits to all these pretty sisters in & out! Thank you for always inspiring me.

p/s: I miss you, Fi Hifzillah!

Precious sisters, valuable family.

My true sahaabah, dunya aakhirah. Dayang. She's innerly pretty!




with these two inspiring and effortlessly beautiful sisters. Iman & Liya.



These two pretty ladies have taught me the power of positivity and the power of giving! Thanks kak fadh & Kak Asha.


This lil minion of mine, Adik Fiqa. She inspires me the power of loving! Kak baby loves you!


And, to all women outhere that have always brighten up my days! You are beautiful. Thank you. Love you, lillahi ta'ala. May all of us gather again in His Jannah. Ameen.

     

     
     

    

   













Monday, April 28, 2014

Brain #2: Just Nobody

Khusus buat golongan wanita atau perempuan.

Apabila kita melihat wanita lain, kita melihat perempuan lain, lalu kita terus menilai apa keburukan zahir yang ada pada dia, AWAS! Kerana, sedarilah bahawa ketika itu pandangan hati kita mungkin tidak sihat.

Perbetulkan dengan segera.

Siapa kita hendak menilai orang?
Dan siapa pula kita nak kata, "Ohh dia bukan perempuan yg baik"? "Eishh apa ni free hair. Eishh apa ni stokin tak pakai. Eishh apa ni tudung pendek.." and so on.


وَعَنْ سَهْلِ بْنِ سَعْدٍ رضي الله عنه أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم قَالَ لِعَلِيِّ رضي الله عنه ‏:‏ فَوَاللهِ لَأَنْ يَهْدِيَ اللهُ بِكَ رَجُلاً وَاحِداً خَيْرٌ لَكَ مِنْ حُمْرِ النَّعَمِ ‏‏(‏متفق عليه‏)‏
Daripada Sahl bin Sa’ad radhiyallahu ‘anhu, bahawa Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda kepada Ali radhiyallahu ‘anhu, “Demi Allah, sekiranya Allah memberi hidayah kepada seseorang melalui kamu, itu lebih baik bagimu daripada (kamu memiliki) unta merah." (Muttafaqun ‘alaih)


Berpijaklah di bumi yang nyata. Hidayah itu milik Allah semata-mata. Boleh jadi, esok lusa dia akan menjadi lebih baik dari kita.

Barulah nanti kau terduduk terngadah termalu sendiri.

Elakkan diri daripada merasakan diri kita dh cukup baik. Hati2.

Kalau ada sesekali 'ter'reaksi begitu, lekas-lekas istighfar. Check balik diri ni.

Buat mereka yang sudah berhijab, insyaAllah sudah berada dalam bi'ah (persekitaran) solehah, go blend in with other people (women) outside of your safe zone! Jangan limitkan kalau berkawan, hanya nak berkawan dengan tudung labuh-labuh je. Jangan limitkan, kalau nk berukhuwah, nak berukhuwah dengan yang berhijab-berhijab je. Tak sayang ke dengan mereka di luar 'zon selesa' kamu tu? They need you sisters! Lend a hand, and catch 'em, hold 'em with hearts and love.



How could you have a heart leaving this needy people alone?

Barulah sama-sama dapat melangkah maju ke depan. Sama-sama ke arah kebaikan. Kan indah begitu?


Terasa indah saling ingat-mengingati dalam ukhuwah.

Like what I have together with me now is my friend. She turns completely in hijab and she looked amazingly beautiful during our Yasmin Mogahed talk lastnight. I've witnessed her 'transformation' and now she proves the fact that yes, she's better than me! Anyone can be definitely better than you! And I'm totally proud of her. 

Beautiful woman, Bibi Fathina :)


Ingatlah, Hidup bukan sahaja bagaimana ia bermula, tetapi bagaimana pengakhirannya!

Stop judging. Who are we?

Nobody. Yes, just nobody.

Love you, sisters!

Tuesday, April 15, 2014

Belief #1: The Bluebird of Happiness


The Last Sign, Last Goodbye. My true handwritten story.  
 "The bluebird of happiness", well it is a song actually. A song that I heard whenever I jumped in reading book entitled 'Step by wicked step', written by Anne Fine. The story highlighted about a kid named Collin, who had an affectionate relationship with his stepfather whom he called, 'Dad'. I started to understand the storyline very well since I put myself on his shoes and letting my real-me to feel how much wonderful to have a father. A father that will always can be count on, standing next to ourselves from now on and everafter.

I engrossed myself reading the story. This damn lovely and beautiful story keeps reminding me that I have a father before. I only had my sixteen-years of lifetime with my father. Eventhough, it was just a short moment to a teenager in having a father, I love my father very much. I miss him badly, terribly when I wanted to. All these kinda feelings are triggering me to tell the readers, especially my lovely teacher, Madam Azura to read this soon. This could be my first and the last 'heart letter', to my only beloved one, before my future husband, the one that I always called him 'Abah'

Our first eid without Abah, in United Kingdom.


I have a happy-big family. I have Abah, Ummi, and all other siblings that always behind supporting me, with no doubt! They trust me whoever I am, whatever I am doing and what things I am struggling for. They always put the faith in me! I always give the best for my family and exactly for my 'Abah'. I want him to be proud of his daughter. He is my willpower whenever I am screwed. I've promised to myself that I will never let my parent down, especially my 'Abah'.

One day, I made a decision to flit into a new school. It was a great and knownable boarding school that situated far far away from my home, my place. Since I passed my public examination with flying colours, I was negligible to be one of this elite school's students. I was head-over-heels! I was over the moon! I felt that all my hardworks and struggles were worth it! With the help from Allah. I told my Abah that I wanted to be there instead of pursuing where I was now. My 'Abah' however refused to let me go.

With my high determinations, I made it. After such a long heart-to-heart talk, I convinced 'Abah' to let me go. I had been stranded in a rural area, where the elite school was situated, but still I felt the happiness ran over thru my veins. I became a best student. I was one of the college's students disciplinary board. I was everything to that school, to all the members of the school. To my batch. Everything! Everything! I realized I made a right choice and decision in being here. My parent were very happy for me, especially 'Abah'.

After had a final examination. I broke down my achievement's study record with my highest results. I achieved the Dean List and a very good pointer. This news made my both parent brighter. After that, I called 'Abah' to make a trip, to come and visit me when I received the award from school. Sadly, my 'Abah' said, "No Baby, I couldn't make it." I tried to strong myself. When the day came, Oh God, how I was so dissappointed and upset because my parent were not around in celebrating me. I was alone in that moment. I was moonbleached! I told myself in the glimpse of my heart, "Abah. all these happiness and achievements in life aren't a matter for me, but it is you is a matter for me! I realized when I was far from you, it is really my 'Achilles' Heels. And I do admit it."

On the next day, I had an 'outing' to the town which was just a stone's thrown away from my school. I made a plan to run away. I did ask my warden in the first place to allow me going back home. I said honestly, "Cikgu, saya nak balik.. saya nak balik sangat2.. saya nak balik sebab saya nak jumpa ayah saya. Saya tersangat rindu dengan ayah saya." But all her answer was, "No, awak tak boleh balik.. Ni bukan minggu balik." I wanted to go home and met my lovely 'Abah'. I did not know why I missed him so much. I really wanted to get back home. In the early of morning, I woke up earlier and packed all my crucial things to be carried with, a few clothes and my exam's result certificate together with me. I put all these in my bagpack. I told the teacher that I was going out to the town, but nobody knew what was hidden in my mind. Honestly, I felt sorry to put lies towards my teacher, but what should I do? I had no choice.

Sharp on eight o'clock at night, I took a bus to Kuala Lumpur. Before that, I made a phone call to 'Abah' that I was on my way to get back home. 'Abah' was sternly angry to me. He said, "Don't you ever come back home without my permission!" I refused to listen. I made my way back. It took seven hours to arrive. During that gloomy night, I felt very sad. Kinda bad and sad feelings that I felt like there was someone going to leave me behind. I tried to debunk the feeling and took a short nap. When I woke up, I stared outside the window, ohh I almost arrived. Just got few minutes to go.

Finally, I reached my destination. I felt such a great relieved since I could go home and going to give 'Abah' a big hug as I missed him so much. I called 'Abah' to pick me up at the bus station. He fetched me without a say. I was so shocked. Why he was not mad at me, since I had done a mistake? I was wondering, why and why. When we got home, he asked me about my school, how was my 'Princess Day' going on? I told him that I won the award and became the 'Princess of the NIght'. It was really unexpected. Abah listened to me, patiently. He stared at me with such dim eyes and sad feelings. There was something but I just ignored it.

On that night, 'Abah' fell down suddenly. My mother said that 'Abah' had a headache and he felt like going to fall. I was shocked! I did not know what to do. All of my family burst out into tears, beacuse we were never and ever seeing 'Abah' like that before. We called the ambulance and headed to a nearby hospital. 'Abah' was admitted in the critical ward. All of us were crying, crying and crying. I wished 'Abah' would be alright eventhough I was half-dying inside of myself seeing him in that condition.

On the next day, the doctor told us that 'Abah' had a hypertension and bleeding in the central of his brain. Oh God, how my heart was totally broke down. The doctor said again, "I'm so sorry, I did try my best but I couldn't save Mr Abdul Halim...". My heart fell onto the ground, my mother fell down. My little brother ran away out of that ward. 'Abah' passed away and leaving us the eight members of family. My three-years old little sister knew nothing about it. She just played around with her toys and assumed that her 'Abah' was just only had a short nap. 
Us. Spot which one is me? :p

In the spur of moment, I already knew why I really and badly wanted to go home. God gave me the sign that this could be the last meeting, last laugh, last story-sharing and the last hug for my one and only 'Abah. All for the last time. Indeed, I felt very grateful for that. Grateful for this such golden last chance.

To my dearest 'Abah', I missed you badly, terribly and I just wanted you to know how my heart runs pretty sharpish in missing you. I wish I could write you a letter,letting you know how much I love you and need you, eventhough you could only be next to me for my whole sixteen years of life, but I know it's impossible because the letter would not ever could reach you, instead of all my dua's do. Having a father, whom I called 'Abah' was the happiest moment in my life, though he could just spend a short moment with me..

...............

Siapa pernah sangka, Allah beri saya peluang utk saat-saat akhir bersama Abah walaupun tak sampai 24 jam bersamanya. Setibanya saya di Kuala Lumpur jam 0500 pagi hari Ahad, tepat jam 10.30malam pd hari yg sama tertutup mata ayah saya. Terkunci rapat mulutnya. Tiada lagi pandangan dan suara yg memandang satu-satunya anak perempuan yg Dia panggil "By.. Baby.. Baby.."

Janjinya pd saya jam 0600 pagi hari Ahad, di dapur rumah kami, " Takpe. Bgus dh pointer ni! Abah tahu baby boleh buat. Dptkan 4.0flat nt, Abah belikan laptop ok!" Janji yg kini hanya tinggal kenangan dan pembakar semangat setiap hari!

Ya. Inilah true story, essay yg saya tulis dgn tangan saya sendiri, dalam tempoh 1 jam setengah ketika menjawab exam paper English back in highschool. Tiada kata yang nan indah, tiada perkataan English yg bombastic, malah grammar pun salah2, yang ada hanyalah utusan kata yg ikhlas tulus dari hati buat seorang guru English saya ketika itu. After I lost my father, such a sudden lost, I turned up into such passive student, neither cherish nor happy, not performed much in my class til this English teacher always came into misjudgement. Dan sy menulis semua ini adalah kerana sy terlalu rindu. Saat itu saya tersangat rindu. Sehingga saya tak sedar, I wrote up with tears spotted on my exam paper. When I ended up with the last word, I put down the pen and left the exam hall, hoping that my heart letter will reach abah. How high imagination I'd been that time.. hanya kerana saya tersangat rindu.. After a long school break, my english teacher met me up, gave me this paper exam and hugged me. She said, "I'm truly sorry.. for my almost 20 years of teaching, I'd never cried on my students' essay paper. I never knew that such this passive and unconvincing student finally cld make me cry."

Malam ini, saya terpanggil. Terpanggil utk secara rendah dirinya kongsi kisah ini. Just a very piece of me. Bukan utk membuka pekung di dada atau kelemahan sendiri, tapi kerana permintaan my muslim sisters and brothers circle yg tidak putus-putus mengibox, mengemail, whatsapps, dari tahun2 lepas menanyakan what makes you inspired, apa yg mbuatkan awak klu buat ssuatu tu bersungguh-sungguh? what makes you stronger everyday. What makes you be a person up until now. Sehingga ada yg mengatakan, "Sempurnanya hidup awak Athirah!" kata2 yang saya juga tidak boleh nak salahkan mereka, krn sy mengerti mereka tidak mengetahui..

Secara jujurnya, tiada jawapan yang solid utk segala persoalan di atas. Easy said, it's just a life! Jatuh bangun hidup itulah yg mencorak saya hari ini. Setiap rentetan kehidupan, setiap sudut ciptaan Allah yang hidup itulah pelajaran bagi saya. Jatuh dan rebahnya saya adalah ketika kehilangan ayah. Di mana ketika itu, saya lambat utk terima dan redha. I'd been crying all days.. sehingga saya tak makan.. saya tak pegi kelas.. Sehingga satu tahap saya berdoa , "Ya Allah.. kenapalah amek abah pd saat aku sgt perlukan dia. pd saat aku nak membesar perlukan belaian seorang ayah.. seorang pembimbing masa depanku, pd saat langkahku sangat cerah utk ke luar negara.." Sampai sebegitu skali sy doa. Astaghfirullahaziim.. Bila ingat balik sedih.

Sampai satu ketika, hampir setahun kemudian, saya tersedar. Ya Allah.. lamanya aku mcm ni. Hampir setahun berada dalam rasa putus asa itu adlh sesuatu yg sgt mencengkam iman dan menyeksa jiwa. Lalu sy bangkit. Melalui detik-detik kebangkitan tu memang susahla. Apa yg saya pegang,

“Jangan kamu berputus asa daripada pertolongan Allah, sesungguhnya tidak berputus asa daripada rahmat (atau pertolongan) Allah melainkan orang-orang kafir.." -Yusuf, 87
 

Selain kehilangan, jatuh bangun, pengalaman hidup juga mematangkan seseorang. Tho I'm just twenny this year, Alhamdulillah pengalaman yg ada sgt membantu saya. Itu lah bekalan yg umi abah, keluarga dan orang2 sekeliling bekalkan utk saya. Tak usahlah saya nak detailkan apa dia. Cukup yg boleh saya katakan, hidup susah hidup senang, berada paling bijak paling di atas, paling corot reputasi pelajaran, berhadapan dengan orang berlainan fikrah, susahnya rasa cari duit sebagaimana mak ayah kita rasa, dan macam2 lagi, alhamdulillah sy dh lalui. Dan yang penting, utk lalui semua ni, jangan putus asa. Jangan lekas letih. Kalau letih, cepat2 bangkit! Apabila kita bangkit, tapi kita gagal lagi, takpe. bangkit lagi. bangkit bangkit dan bangkit! Minta tolong dgn Allah.

Tapi sampai bila..?? Sampai syaitan putus asa. Apa yg membuatkan saya kuat setakat ini Alhamdulillah, ialah umi dan abah! Selain our belief to Allah is priority.

p/s: Selamat Ulangtahun yg Ke-52 Abah. I just miss you.. Miss your safe and warm hugs, words and attention. Al-Fatihah. 



" But I'm so grateful for every moment I spent with you cause I know life won't last forever. Though you went so soon and left so soon, I had to move on cause it's been too long and I gotta stop the tears keep my faith and be strong."

Thursday, February 20, 2014

Anakku, Sarah Medina?

"Sarah.. Sarah.. Maaaane Sarah ni..? Umi tak jumpe la Sarah umi kt manee.. maaaane die." Walking step by step further heading to the bathroom. 

Cakkkkk! "Ohhh tgh mandi die rupenyee. hehehe"

Awwww. meltingggg~

Pang! *lempang muka sendiri*. Ohhh nooo berangan rupenye aku ni. hahaha. Gotcha! :p Yeah, I'm just dreaming guys. leulz! Sarah Medina is my fav future baby girl name. Jauh bebenor mikirnye tuuu Tira oiiii. Takpelah, orang kata berangan-angan lah dulu. Cukup masa, ada rezeki, ada jodoh berkahwin nanti, haaaa... say hi to Sarah Medina lerr. :p

Actually, I've been thinking all day what's the next product to be released for my own hijabline, Euphoria (formerly known Sisters Shawl). Hahahah itu sobonar aee.. Den nk dapek ilham, memang kono borangan-angan dulu. Ceni ahh la den. Kunun nak fikir nama hijab baru, alih-alih nama bayi plak yg keluar. Haddoi! Athirah.. Athirah.. =.='' heeee *tunjuk gigi
  
 Back to the focus, back to work. 

Yes! Medina Hijab is! My new product's of hijabline name. Jom kita tengok teaser Medina Hijab ni. ^.^


Simple yet modesty. I love this current released because though it looks totally not-so-fashionable or up-to-date to nowadays hijab fashion phenomena, yet this is indeed the real meaning of hijab. The best choice of hijab. My dream. My wishlist. 

Medina Hijab. Dapatkannya di www.facebook.com/Sisters.Shawl :)

Frankly speaking, Tira tak pernah try wearing such this bulat hijab throughout my daily lives. Daily routines. Yeah I did before, back in my highschool. But just in school circle. Saya hanya tampil secara bersederhana. Apa yg dititik-beratkan dalam kalangan keluarga Tira ialah tutup aurat. Begitu juga kami adik-beradik semua tampil secara bersederhana tapi insyaAllah menjaga mana2 yg patut dijaga. 

However, as a woman, I can't lie to myself that looking at this Medina Hijab I felt something. Something tht truly can't be described with words. Dan Alhamdulillah, hasrat utk mengeluarkan such this simple hijab tercapai. How big dream of my wishlist to have such beautiful and cute baby girl named Sarah Medina is, it goes the same strong desire to be like this one day. InsyaAllah. Doakan Tira ye dear sisters. For the time being, I thank Allah for who am I right now and will slowly improve any flaws exist inside of me. Yang penting, do it for the sake of Allah. ;) 

Haaaa..byk lagi tau colour2 yg best utk Medina Hijab ni. Jom jalan-jalan sambil cuci mata. :p





Why Medina Hijab is your choice? 
*Total wide and oversized, covering up front and back. Totally syar'ie in covering aurah.
*Can be used as 'mini-telekung'.
*Affordable.
*Variety colours
*Best material, Italian Koshibo!


Need more than these colours? Do visit our hijabline album; https://www.facebook.com/media/set/?set=a.635744143141987.1073741880.240763455973393&type=3

So apalagi sayang sayang sisters ku sekalian?? Jom kita sama-sama cuba ya. 

Allah's saying in the holy qur'an: 

"And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty that they should not display their beauty and ornaments except what (must ordinarily) appear thereof that they should draw their veils over their bosoms.." -Surah An Nur, verse 31.

A step of improvement is indeed in the eye of Allah's judgement. InsyaAllah. Jom slowly cuba. ;)




Safi Shayla, My New Journey!

Jan 1st, 2014: The moment when they(Safi Team) said yes! Cuak gilo den maso ni. =.=''

2014, such an unexpected year when finally I'd never figured out one of my dreams  slowly came to a reality! Been exposed to modelling career for 3 years, is totally something out of my expectation as a young and cherish 20 years old teenager. *Oopss, kinda forgot I dh masuk 2 series la this year. Baru nak type 19 tahun tadi. Kuang3 

When those 'teen-years' finally ended! Sobs sobs. :p

Talking about Safi, ermm.. which is really a big deal to me, the first question ever crossed over my mind was;

" How it was started? How I'd been chosen? What do I have in myself..? Ermm.. I hope they aren't picking up wrong person, wrong personality. haha" saying these silly things because I was just hardly couldn't believe it! And of course not denying the fact, there's a feeling of quite inferior too. Heee *tunjuk gigi :p

However, I managed to believe! This opportunity and new working experience shouldn't be wasted. I'm not saying to you guys, "Welllllahhh, it's because I'm superbly beaaauuuutifulllll, that's why they chose me up and bla bla bla"

Erghh! Yuckkk! So not me. And I won't say that. Geli aku. Semoga Allah melindungi saya ye. hehe. Instead of it, what I do believe is there might be reasons why Allah gives me these chances, this new journey of career, He wants me to give something valuable in returns, in terms of life sharing or anything to the community and especially for my muslim sisters circle. InsyaAllah. :)


                   BELIEF, BRAIN & BEAUTY with SAFI SHAYLA

Ok. Mesti semua wonderingggg, ermm ape niii relationship between Belief, Brain & Beauty dengan Safi Shayla ni?? haha. Haaa ni lah prinsip yg sehingga hari ini Tira pegang dgn begitu jitunya *amboii skema betol ayat -.- haha* dalam kehidupan sebagai seorang remaja, seorang muslimah, dan seorang hamba pd Dia. These 3 major things are really related to women. Isn't it?? Dan, Tira juga melihat 3 prinsip yg Tira genggam ini sgt seiring dengan produk Safi Shayla. :)


Safi Shayla featured in Nur magazine (Mac 2014) issue. Representing Safi's great people from WiPRO UNZA, Sriram Krishnamurthy (in the middle), Puan Mahsuri and Cik Nor Aziani Azizan (the most left and right).




                                         Apa itu SHAYLA?

Haa.. mesti semua tertanya2 kan, po bondo Shayla tu? Dalam byk2 perkataan, why must Shayla? Dan apakah signifikasi perkataan ini dengan rangkaian produk terbaru Safi? Jeng jeng jeng.. Meh sini den nk koba sket kek ekau ni ha.. sini sini sini. heheh :p

6 rangkaian produk terbaru Safi Shayla, 4 jenis variasi shampu. Wahhhhh 0.o


          
 
 SHAYLA berasal drpd perkataan Arab yg bemaksud selendang, yang mana ianya sangat sinonim dengan mereka yang berhijab dan bertudung. Wanita berhijab dan bertudung kini yg semakin aktif dan berpotensi tinggi semestinya memerlukan pilihan medium penjagaan mahkota mereka yg tepat! Kan?? Oleh itu, Safi Shayla kini tampil sebagai syampu utk wanita bertudung pertama di Malaysia. Bukan shja halal, malah terdapat ramuan istimewa di dalamnya! Haaa apa dia? Kena la baca! hehe ^.^


                                            1)  BELIEF with SAFI SHAYLA

Ramuan istimewa tersebut ialah Habbatus Sauda'! Habbatus Sauda' merupakan ramuan sunnah istimewa yang menjadi sebutan dalam hadith Nabi Muhammad SAW. 

Hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah ra. Beliau pernah mendengar Rasulullah bersabda:

"Sesungguhnya Al- Habbatus Sauda' boleh menyembuh segala penyalit kecuali Al-Sam". Aku bertanya "Apakah Al-Sam itu?. Baginda menjawab, " Al-Sam itu ialah maut". (Riwayat Bukhari)


Haaa inilah syampu Safi Shayla Segar Bermaya yg Tira wakilkan! Bersama formulasi Habbatus Sauda' dan Nano Lipid Enhancer! Pkai syampu ni, rase nk menangis uols! Segar, kepala ringan dan lebih yakin serta ceria!! :))



 Habbatus Sauda' terdapat khasiat yang sangat tinggi w/o side effects tau uols! Consists of more than 67 contents of bahan aktif. It helps to cure any type of diseases in human body inner and outer. :)
Besides of that, ianya juga diiktiraf oleh Rasulullah SAW kita, sebagai ubat yang boleh mengubat segala jenis penyakit. Ia juga diperakui oleh `Bapa Perubatan' Ibnu Sina, Ibnu Qayyim dan Al-Baghdadi. Haaa, sungguh-sungguh den promote ni ha! heheh :p


Honestly speaking, Tira instead of busy dengan study, my schedule always pack with modelling sessions. Mana nak study strive for my ACCA, mana nak handle my own hijabline Euphoria (formerly known as Sisters Shawl) lagi, mana tokojar den sano sini for kembara cantik Safi, memang memerlukan tenaga dalaman yg tinggi. So what solution do I take? Tira amalkan makan habbatus sauda' dalam bentuk pil supplement. Ohh if u guys tahu, that orange-white pack named 'Baraka'. It provides energy for my inner strength to maintain fit and healthy. Not forgetting, I do admit there's thousand brands of healthy products nowadays. Tapi satu perkara yg Tira pegang, insyaAllah makanan sunnah, amalan penjagaan sunnah itulah yg terbaik! 

So starting with that, I put high belief with this SAFI SHAYLA. Seiring dengan career saya sebagai model for my own hijabline and local magazines, pemilihan shampu yg tepat sgt penting. And personally using this Safi Shayla, haaa inilah hasilnya! Tampil lebih yakin, ceria, rambut tak rasa kepam mcm apam, lebih selesa, lebih segar.  ;)


Dgn Safi Shayla, Tira belit berapa byk shawls in a day for photoshoot my own hijabline, Euphoria (formerly known as Sisters Shawl) pun, rambut kekal segar, lembut beralun, yang penting lebih yakin dan ceria! Yippiiiii :)))
Hijabista magazine Feb issue.
During my daily routines of weekdays, off to university. Berhijab bukan lagi masalah! Happy, cherish and confident with Safi Shayla!


                               2)  BRAIN & BEAUTY with SAFI SHAYLA

Yes, once we have those belief in this product, as a muslim, mesti kita takkan meragui the effectiveness of the product. Betul takkk..?? hehe. We have the knowledge of their benefits, brain on how powerful habbatus sauda' is for our health. So girls, jomlah tampil lebih yakin, lebih sihat mahkota wanita kita dengan Safi Shayla! Lepaih ni, insyaAllah ceq jamin takdo dah rambut kepam mcm apam atau hangpa pakai tudung, hangpa duk garuk2 kepala. haha. Kalau adaaa, meh pelangkuq kepala ceq dengan baldi. kikiki. :p

Mimpi Kita, our shampoo outfit's designer. Uols mana yg nak tunang, nak kawen, nak event apa2 lah, nak outfit cantik2, pi terjah Mimpi Kita in Jalan Telawi 2, Bangsar. ^.^


                              SAFI SHAYLA PERSONALITIES  

 
From left, Fiza, Fatin Suhana, Me (Athirah Halim) and Myra Surani. The four of us! They're likely my big sisters bcz I'm the youngest. hehe


Every of us got our own life journey and background. Haaa nak tahu?? Kenalah setia support Safi Shayla! :)

Jangan lupa ikuti perkembangan Kembara Cantik Safi Shayla dan hijabline Athirah di: 

Instagram: @_athirahhalim, @sistersshawl, @myrasurani, @fatinsuhana, @fizzyidrus dan @safimalaysia. 

Dan jangan lupe LIKE facebook page SAFI https://www.facebook.com/SAFI.MY dan hijabline Athirah, www.facebook.com/Sisters.Shawl ye! 

Til then girls! Assalamualaikum. ;)

Wednesday, July 17, 2013

Day shines bright! :)

July 16, 2013
0523am
Heathrow, London

In KLIA, the flight was on 1140pm

Alhamdulillah. Safely landed in Heathrow Airport, London. What a feuhhh! *relieved* haha to fight against the 13 hours journey. Nasib baik laaa naik MAS, and the most unexpected moment the aeroplane was A380. Kinda new I guess. Athirah ni tahu naik je.. Tak sompat pulak eden nak belek2 plane tu baru ke lame. Haha. My lovely friend in egypt said this to me. "Wowww bestnyee naik kpl trbang MAS yg bru. Boeing A380.."

Yeah. It's a huge difference between Air Asia and MAS. The food! The meals! Homai homai homai..*pengsan! Sy bab makan ni, waa kasi bedal aje.. Hihi. ^.^ Alhamdulillah la Allah bg kemudahan perut ni boleh makan apa je yg halal. *perut tolak batu dgn kayu je la katekannn~* Wakaka :D  

1100am,
Lewisham. 

It was a blessed when the sun shined perfectly beautiful and the day went great when finally our family met together. Seghonoknyeee! Hihi ^.^ 
We (Keyla Halim, Atikah Halim, Athirah Halim, and Fiqa Halim) spotted in our naked skin under the shining sun. Haha *malas nk use camera360 apps uols. :p

Tapi tapi tapi.. Jgn nak duk seronok sgt cik Athirah oiii.. Hang tu ada model task  to be coorporated. Yes. I'm not here for just only to have a 'huhuhaha' fun-trip. It's more than just a going back home trip! Apakah ia? Yeahh just wait for the upcoming days~ 0.o

Wonderfully snapped in egypt 'jubah' while waiting for National Express coach bus. *TQ to my cutiepie mysarahim and mashirahim. Semestinye hijab wrapped from Sisters Shawl! ^.^

1300pm,
Filley Street. 

Almost arrived to Sheffield. Nothing much to write and to say as this was the first day around here. Semestinya la tak lari dr 'those exploracing' moments where we've got to catch the shuttle buses. Alhamdulillah everything went smoothly. Alhamdulillah. :) 

1430pm
No5, Broomhall, Sheffield.

Yeayyyyy! "We're home!"said my lil cutie rapunzel, Afiqah. The weather is much hotter than before we were here back in 2011. Dah kate summer.. Hapadaaa makcik. =.='' Mmg la panaih! Hihi. And it's good for my work task though. Nak senang bergerak dan bekerja, kena la dlm keadaan cuaca yg baik.. Kannn~ Sisters Shawl are about to meet the UK muslim sisters community. *itu amanah dr cik CEO. Hihi. *So takleh main-main. ^.^

Dan yang paling paling penting, the chances to see beyond Allah's greatness through this whole wide world! Utk kita juga mengalami sendiri bgimana nk merasakan nilai kehambaan pd Dia, sbgi manusia yg bersyukur, yg mengabdi, tak kira di mana shja dan bgimana ilmu Islam itu diperkasa. Org kata, jauh berjalan luas pandangan! Tp athirah nak tmbah skit, hehe..

"Jauh berjalan, luas pandangan, semakin besar kpd-Nya nilai kehambaan! " InsyaAllah. :) 

Make the days wonderful! Feel the tranquility on Allah's earth and say, Alhamdulillah, SubhanAllah! Allah's the Almighty! Walaupun di mana shja kita berada. :) So..,,, let's get it started girls! 

"Tidakkah mereka perhatikan, bagaimana Allah memulai ciptaan kemudian mengulanginya? Sesungguhnya yang demikian itu mudah saja bagi Allah. Katakanlah:'Berjalanlah di muka bumi dan perhatikanlah, bagaimana Allah memulai ciptaan, kemudian Ia mengulangi penciptaan itu sekali lagi. Sesungguhnya Tuhan Berkuasa atas segala sesuatu." (QS. 29:19-20)

*pukul 930pm, baru nak berbuka. Waaaaaaa. Haha. Lame! Tata~ Assalamualaikum! ^.^

Loves and greetings from UK,
Athirah Halim 
& Sisters Shawl. 













Sunday, July 14, 2013

Bukan ULU KLANG la makcik! :D


Sheffield, UK. : Tiada hari seindah hari yg diredhai, tiada sapa seindah sapaan salam, Assalamualaikum semua. Selamat pagi. :)

 Alhamdulillah. Alhamdulillah. Allah masih memberi peluang utk Tira hidup dengan sihat dan ceria pd hrini! Waaaah *Terharu. *Syukran ya Allah. Hihi ^.^

Ermm,,, taaapiiiiiiiii.., ada satu penyakit dalam diri ni sekarang ni. Haishh! My flight to UK, will be on this Monday. It means, tomorrrroowwwww! Aigoo aigoo aigooo 0.o .. Masalah terbesarnya, saya malas nak packing! Papppp! *Melempang2 diri sendiri.

Ya! Athirah malas! hahahhaa. But still, Alhamdulillah ketika diri sedang dibuai mimpi.., hahaha. My beloved ummi just barge into my room and she asked me first, 

"Baby dh kemas barang?" sambil sebelah matanya dikenyit tanda isyarat *klu dh, jomla teman ummi keluar* 

Dah faham dah! Dah faham dah tu! Isyarat tu! Hehehe. Wekkk! 

Athirah mula mengadu, kot la dpt bantuan barang dikemaskan ke kannn~ 
"Haihhhh mak...ohh  mak.. kenapeeee la malas sgt nak kemas barang ni.. *Grrrrr. Baby satu haprak pun baby tak kemas lagi mi.. Ermmm.." Muka ayam berak kapur. 

Ku ingatkan belaian kasih sayang dan *hulurkan tangan ringankan beban la kot dpt, hahaha. Yang dapat; 

Ummi: "Anak.. meh sini mak nak cakap, Ini balang (barang) arr.. kasi mau kemas. Kiteee ni nak pegi UK, *siap my ummi buat long pronounciation* Kite nak pegi uuuuuu keyyyyyy. BUKAN ULU KLANG LA MAKCIKKKKK! Dah dah, semangat skit! Kemas brg cpt.. " 

Hehehehehe. Terkena tamparannya. Terus ku akur dan rajin semula. Kikikiki :D

Haiyak! Watchak! Tunggang terbalik bilik sbb betul2 tgh packing barang. Ececece~ 

Lagi satu, berpuasa mana boleh malas-malas dan lemah semangat. Kannnn..??? Athirah kan..?? #talk2myself. 

Selamat sedang berpuasa semua! Semoga dalam berpuasa, selain dpt pertingkatkan amal ibadah, dapat juga perbanyakkan ilmu. InsyaAllah. Ayuh sama-sama!  :)

Twin lah sgttt! Wakaka







Saturday, July 13, 2013

JIKA DIA AYAHKU. T.T

Pada saat-saat getir dah nak terbang Isnin depan ni la, Allah menguji. Purse athirah hilang! Yg lawaknya akan diri ini, hilang dalam rumah dan sy tak ingat sy letak mana. Puas dicari merata tempat tonggang terbalik dah rumah. huhu. Habislaa.. ic athirah dah la dlm tu kan. So nak tak nak, kena la rajin-rajinkan diri pergi ke Putrajaya utk buat ic semula. *Sabar ye. Alhamdulillah.

Sebelum bergerak lebih jauh, singgah sementara di Petronas Batu Caves. Athirah segera menuju ke dalam petronas tersebut sbb nak cheque deposit my modelling payment yg semalam punya. Sementara di sebelah athirah, ada seorang pakcik berbangsa India,sudah berumur, memakai baju batik berwarna biru, beratur menunggu gilirannya di machine ATM sebelah.

Athirah beratur. Belum sampai turn saya di machine cheque deposit, turn pakcik yg kt machine sebelah ni dh sampai dlu.

Dgn izin Allah, mata sy terlirik pd gerak geri pakcik ni. Mata sy ingin melihat dia di atm machine tersebut. Ditakdirkan juga, atm machine tu lebih tinggi skrin nya, so it means, sy dr blkg dia boleh nampak segalanya yg tertera di atm machine yg pakcik tu sdg gunakan.

Pakcik yg dh berumur ni masukkan kad. Dia memilih utk membuat withdrawal. Apa yg membuatkn hati sy terusik, pakcik yg dh berumur ni ingin mengeluarkan duitnya dlm jumlah hanya RM20.00

Apa yg lebih memilukan, usaha beliau nak withdraw those rm20.00 tu tak kesampaian.. Allahu Rabbi..

Athirah terus memerhati. Memerhati dan memerhati. Pakcik ni usaha lagi! Usaha lagi sekali dengan raut wajahnya yg mengharap. Masukkan kad, try to withdraw some money. Again, rm20. transaksinya tidak berjaya. Ya Allah.. hati saya sedih.

Akhir sekali, dengan raut wajahnya yg terkilan, sdikit kelihatan sedih di mukanya, dia berpaling dr atm machine smbil mengambil kad dia dan dia berlalu pergi. Dia menuju kpd sesuatu. Iaitu motorsikalnya yg kelihatan sgt lama.. Motorsikal yg turut juga berusia.. Allah...

Athirah termenung. Termenung seketika krn sedih melihat dia. Hati kuat berkata, pergi Athirah, pergi tnya kt pakcik tu.. entah2 dia nak pakai duit. tolong dia! mungkin dia nak isi minyak ke takde duit..

Ketika saya nak pergi, ketika itu pulalah turn saya sampai. Dan di blkg sy terdapat rmai org yg menunggu giliran mereka pula. So sy cube bergegas settle kan urusan. Tidak sampai dalam 7 minit selesai cheque deposit, sy toleh ke kanan melihat ke luar, pakcik tu dah takde..

Saya sgt menyesal! Sptutnye sy tinggalkan je urusan sy dan dapatkan pakcik tu dlu.. Saya turut terkilan krn sy x berjaya membantu.. T.T


Sjujurnya apabila melihat pakcik india tu, athirah terfkir..seandainya mak dan ayah sy berada di situasi pakcik tu.. Seandainya begitulah abah sy. Di belakang anak-anak, kita tak tahu apa kesusahan mak dan ayah kita.. Seandainya melihat mak dan ayah kita hanya mampu keluar duit sebanyak itu, saya rasa sebak.. Athirah sendiri kalau nak keluar duit utk kegunaan skurg2 nya mesti dalam 3 angka. Dalam desakan taraf kehidupan sekarang di Malaysia, di bandar, mashaAllah.. Tak boleh saya bayangkan.. seorang warga tua yg dh berumur.. dia mungkin kurang mampu sebagaimana apa yg kita ada dan nikmati sekarang ni.. Ya Allah..

Sama-samalah kita jaga mak dan ayah kita baik-baik ya. Jangan biarkan mereka susah. Jika mereka susah, sama-samalah kita turut merasai kesusahan. Jika mereka susah, gembirakan hati mereka, dengan itu mereka akan rasa senang. Jika mereka senang, berbaktilah, taatilah. Supaya dengan itu mereka akan rasa tenang dan tidak sia-sia dengan kesenangan yg diusahakan.

[Surah al-Isra' , ayat 23-24]
" Dan tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan "Ha", dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan-santun). Dan hendaklah engkau merendah diri kepada keduanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu, dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil."

Rasulullah SAW pernah berkata kpd sahabatnya;

" Kehinaanlah utknya, kehinaanlah untuknya, kehinaanlah utknya." Lantas mereka bertanya baginda, " Siapa yg engkau maksudkan itu ya Rasulullah?" Baginda menjawab, "Seorang yg mempunyai kedua-dua ibu bapa yg telah tua atau salah seorang daripadanya, namun ia tidak dapat masuk syurga (dgn berbakti kpd mereka)."

Jadi sahabat-sahabat saya, mulai esok, kita kena sama-sama azam ya, dalam sehari kita mesti memberi sesuatu. Tak kisahlah dr segi wang ringgit ke, pertolongan fizikal ke, apa-apa sekalipun, dalam sehari kita sama-sama cuba praktik utk memberi. Senyum dan memberi salam juga satu pemberian yg bermakna. Di bulan yg mulia, bykkn tolong mak dan ayah juga satu pemberian dr kita utk mereka!

Kalau kita tak mampu, cukup dengan titipan doa, juga satu pemberian yg sgt berharga!

Mana-mana kita pergi, belajarlah melihat, mendengar dan menafsir kehidupan sebaiknya supaya kita belajar erti berpijak di kehidupan yg sebenar. Erti kesyukuran, erti menghargai dan semestinya erti menilai diri sebagai hamba kpd yg Esa.

Tidak Allak jadikan apa yg ada pada diri kita, anggota badan kita, utk di sia-siakan. ‪#‎noted2myself‬

p/s: teringat kat arwah abah. Alfatihah.

Jom! Kita ekspresikan rasa kasih dan cinta kpd kedua ibu bapa kita setiap hari! Setiap hari! :)


Friday, July 12, 2013

It's an OFF DAY!!

Damn! I'm feeling crazy excited! Woahoho~

Haaaa! Inilah contoh brooch ribbon yg comel tu, dikombinasikan dgn shawl dr hijabline Athirah, Sisters Shawl! Dah mcm Baskin Robbins! Kikiki 0.o   

What a blessed when finally Athirah could go somewhere else despite of a place called STUDIO or any photoshoots locations! Grrrr~ $%@# Hahaha. Fuh Fuh Fuh! Menari nari kugirangan, kegembiraan smbil memegang senduk di dapur. Yeah itulah reaksi pertama sy right fter rechecking my modelling schedule, OMG OMG OMG! It's an off day! Yabedabeduuuuu~ ^.^

To be honest, saya ni bukanlah kaki berjalan dan bershopping sangat, but sometimes I can't deny myself that I reall need that! Those moments of going out alone, jalan-jalan melihat persekitaran luar, melihat keindahan alam *walaupun yeah, Keyy Ell (KL) ni takdela hijau sgttt kannn~ :p * Tapi, cukup dengan adakalanya waktu-waktu bersendiri make the moments so wonderful in my heart, my mind. *Kee..,,, sebab kau ni mmg xde orang nak Athirah? Lone-ranger gittu? Hahahaha :p * Ohh tak tak.. Saya cuma suka dan sudi terima keadaan, adakalanya yes, saya perlu bersendirian. Rasa dekat dgn Allah, dekat dengan alam, mudah utk muhasabah. Itu aja.  ;)

Eh apa meleret ni..? Dah macam nak berdrama sedih la pula. Kikiki :D Ok sambung sambung, haaa itulah! Seronok bila ada off day! Mulalah tempat yg selalu dituju, Kenangan Wholesale City (KWC). Heh? Apa tu.. Ceruk bukit mana tu..? To those yg masih belum tahu, inilah tempat orang kata 'Syurga Memborong' di Malaysia. Barang-barang yg uols beli kt luar tu, haaa amek dr sini la! Tapi, lu kena cincai cincai maa.. kena amek bolong lorrr. Baru boleh dapat harga murah. Kalau setakat amek sehelai dua, haaa boleh jalan. Memang toke kedai kt sini takkan layan. Huhuhhu. *Jgn nangis dah la ye. :D

Dan, salah satu tempat my favourite ever is, kedai dalam gambar ni la. Best best bestt! A shop lot yg menjual variasi brooch. Alaaa pin, pin.. Pin tudung tu.. hehe *kot la klu ada yg terblurr pula tetiba kan brooch tu hape..* Kt sini banyak brooch yg comel comel! Indeed, not forgetting the main fact  the price is much cheaper than any other places! Woohohohoh. Maka itu, inilah tempat merendek utama Athirah kalau setiap kali ke KWC ni. Akan ku borong sebanyak yg mungkin. ^.^

So kpd anda juga, yg ada idea nak bagi besties benda-benda comel, this wld be one of the best ideas. Memberi sahabat kita sesuatu yg mereka boleh pakai, bermanfaat, membantu mereka menutup aurat, dannn..., mereka nampak ohohoho tersangatlah cumil! *Elleh, brooch je pun boleh comel ke?* Ehhhhh, dh nama perempuan, wanita, semestinya lah comel! Ditambah pula dengan variasi shawl mcm Sisters Shawl *hihihi* yang comel-comel, ohohoho  pasti terserlah! InsyaAllah. Yang penting, niat utama kita nak tampil menutup aurat dengan sempurna. Nak kalerpul kalerpul tu, sampingan.. Barulah ada aura ceriaaa gittu! Weehehehee ^.^

Selamat mencari kat mana shop lot ni ya! Hahaha. Ada 10 tingkat, carilah setiap floor tu. Wakakaaka :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails